Ogródek kawiarniany – najmodniejsze trendy aranżacyjne
Jak zorganizować ogródek kawiarniany? Czym się kierować, gdy tworzy się projekt ogródka? Jakie tendencje cieszą się obecnie największą popularnością? O tym przeczytacie poniżej.
Ogródek kawiarniany i ogródek restauracyjny – dodatkowa przestrzeń w obiekcie gastronomicznym
Sezon ogródkowy dotyczy w naszym kraju przede wszystkim okresu wiosenno-letniego, gdy z przyjemnością wygrzewamy się w promieniach słońca, rozkoszując pięknem przyrody. Jest to możliwe nie tylko w prywatnych ogrodach, ale także w ogródkach restauracyjnych czy ogródkach kawiarnianych, które wyrastają jak grzyby po deszczu, gdy tylko zaczyna się robić nieco cieplej.
Trudno się dziwić. W ten sposób właściciele lokali gastronomicznych uzyskują dodatkową przestrzeń i przedłużenie wnętrz swoich kawiarni i restauracji. Tworzą też przyjemne warunki dla gości do wypoczynku. Wielkim atutem takiego ogródka potrafi być bowiem dobra lokalizacja z pięknym widokiem – na zabytki starego miasta lub cuda przyrody.
Ogródek kawiarniany jest zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie lokalu gastronomicznego. Umieszcza się go zatem na terenie prywatnym, na wynajętych terenach od osób prywatnych. Niekiedy ustawia się je także na chodnikach. Wówczas trzeba jednak liczyć się z koniecznością dopełnienia formalności, jak złożenie wniosku, otrzymanie zgody od stosowanej instytucji. Niezbędne jest również przestrzeganie przepisów na temat wielkości i umiejscowienia takiego ogródka. Znajdziemy je w ustawie o drogach publicznych oraz lokalnych aktach prawnych.
Projekt aranżacji ogródka gastronomicznego – o czym pamiętać?
Ogródek gastronomiczny trzeba zawsze planować w całości. Dotyczy to nie tylko integralności samej przestrzeni do wypoczynku na świeżym powietrzu, choć to również jest niezmiernie ważne. Oprócz tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę spójność stylistyczną ogródka z wnętrzem lokalu. Skoro zewnętrzna strefa ma stanowić przedłużenie pomieszczeń konkretnej kawiarni lub restauracji, warto zatroszczyć się o to, by oba miejsca nawiązywały do siebie.
Co jeszcze się liczy, gdy projektuje się ogródek gastronomiczny? Trzeba zadbać o stworzenie wygodnego miejsca dla wszystkich odwiedzających. Niekiedy niezbędne może się okazać wzniesienie specjalnego podestu pod ogródek lub zadaszenie terenu. Innym razem trzeba uwzględnić w projekcie płotek lub inny rodzaj ogrodzenia. W miejscach przyjaznych dla rodzin, przydaje się zorganizowanie specjalnej strefy dla dzieci, gdzie najmłodsi będą mogli oddać się bezpiecznej zabawie.
Modne ogródki gastronomiczne i ogródek piwny – jakie meble w nich umieścić?
W co trzeba wyposażyć dobry ogródek kawiarniany? Jego centrum i podstawą są oczywiście zestawy mebli, przeznaczone do użytkowania na zewnątrz. Muszą być zatem naprawdę trwałe i odporne na niszczycielskie czynniki atmosferyczne czy intensywne użytkowanie.
Najczęściej spotyka się wyposażenie ogródka gastronomicznego wykonane z:
- drewna,
- metalu,
- tworzyw sztucznych (polipropylen, technorattan).
Rodzaj wyposażenia zależy oczywiście od typu miejsca. W restauracjach królują krzesła i wysokie stoły – idealne do spożywania posiłków. Ogródki kawiarniane i ogródki piwne natomiast chętniej wyposaża się w głębokie fotele i sofy oraz niskie stoliki kawowe, przy których można spędzić przyjemnie czas na rozmowie, popijając ulubione napoje.
Taki komplet mebli uzupełnia się także o dodatkowe elementy, jak choćby parasole – chroniące przed deszczem lub palącymi promieniami słońca. Dla wygody personelu lokalu często pojawiają się także skrzynie i szafki, w których przechowuje się wszystkie niezbędne sprzęty, potrzebne do sprawnej obsługi gości.
Akcesoria i dodatkowe sprzęty do ogródków gastronomicznych – co może się przydać w ogródku?
W ogródkach restauracyjnych i ogródkach kawiarnianych nie można obyć się bez elementów dekoracyjnych, które budują klimat. Trafionym pomysłem jest oczywiście powiązanie ich wizualnie z tymi, które już trafiły do wnętrza lokalu.
Walory ozdobne i praktyczne świetnie łączy oświetlenie do ogródków. Bywają to lampy na elewację, ale też oprawy na słupkach, a nawet girlandy lampek LED, tworzące romantyczny nastrój, a przy tym zapewniające bezpieczne warunki do przemieszczania się w strefie oraz korzystania z ogródka również wieczorową porą.
Niemal każda kawiarnia i restauracja w swoim ogródku ustawia ozdobne rośliny, najczęściej w efektownych donicach. Bywają to okazy kwitnące, ale też piękne drzewka, które nie tylko zdobią, ale też izolują użytkowników ogródka od przechodniów, dając poczucie prywatności.
Należy pamiętać o tym, że coraz częściej niejeden lokal decyduje się na utrzymanie ogródków nie tylko w gorącym okresie letnim. Wówczas przydatnym elementem wystroju stają się promienniki ciepła – elektryczne lub w formie gazowych wież grzewczych. Dzięki nim da się komfortowo spędzać czas na zewnątrz nawet chłodną wiosną czy jesienią.
Najmodniejsze ogródki – jaki nurt wybrać?
Spora dostępność praktycznych mebli i dodatków sprawia, że bez większego trudu da się stworzyć przyjemne miejsce dla gości w większości modnych obecnie nurtów aranżacyjnych.
Jakie rozwiązania cieszą się największą popularnością? W wielu miejscach króluje ponadczasowy minimalizm – w wydaniu nowoczesnym, japońskim lub skandynawskim. Pojawiają się meble o bardzo uproszczonej, geometrycznej formie, a dekoracje ogranicza się wyłącznie do praktycznych elementów wysokiej jakości. W ogródkach skandynawskich nieodzowne okazuje się wyposażenie z materiałów naturalnych lub imitujących naturalne surowce (np. technorattan lub polipropylen z efektem drewna).
A jeśli wolisz bardziej ozdobne nurty? Postaw na ogródki glamour. Pojawiają się w nich dekoracyjne, filigranowe mebelki (np. z metalu malowanego na biało), a także sporo efektownych dodatków, np. latarenki, bogato zdobione donice i efektowne kwiaty.
Jakie meble wykorzystać natomiast we wciąż modnych ogródkach prowansalskich? Bywają to białe produkty drewniane (z charakterystycznymi przetarciami). Oprócz nich chętnie wybiera się meble plecionkowe czy odwzorowujące plecionki (naturalne i z tworzywa) również utrzymane w jasnych odcieniach, jak choćby nasze zestawy Corfu, a do dekoracji stosuje się ceramiczne donice, w których zasadza się lawendę i aromatyczne zioła.
Modny i wygodny ogródek gastronomiczny (ogródek kawiarniany, ogródek restauracyjny) – podsumowanie
Liczne restauracje i kawiarnie otwierają ogródki gastronomiczne dla swoich gości. Sposób ich urządzenia zależy w dużej mierze od konkretnej specyfiki obiektu, a także pomysłu na całościową aranżację, łączącą wnętrze i strefę dla konsumentów na świeżym powietrzu. Warto dobrze przemyśleć takie miejsce – może stać się prawdziwą atrakcją i magnesem na nowych klientów.