Meble do restauracji – pomiędzy funkcją a estetyką
Podstawowe parametry mebli do restauracji
Wybór mebli do lokalu powinien odbywać się jeszcze na etapie planowania wnętrza i ogródka restauracyjnego. Stoliki i krzesła stanowią część wyposażenia, która zajmuje najwięcej przestrzeni, dlatego też trzeba dokładnie przemyśleć ich rozmieszczenie odpowiednio wcześniej.
Na co zatem należy zwracać uwagę podczas organizowania wnętrza lokalu gastronomicznego? Najważniejsza jest organizacja przestrzeni. Każdy ze stolików powinien mieć odpowiedni dostęp do światła. Stąd należy albo rozstawić je w mądry sposób względem okien i oświetlenia głównego, albo przemyśleć indywidualne doświetlenie każdego stołu.
Ścisły związek wielkości lokalu i mebli występuje również w przypadku wyboru ich kształtu. Nowoczesne i bardzo ostatnio modne okrągłe stoliki mogą pomieścić większą ilość gości niż standardowe kwadratowe lub prostokątne, jednakże zajmują zdecydowanie więcej miejsca. Można oczywiście zdecydować się na takie rozwiązanie, jeśli planujemy organizację dużych imprez grupowych lub jeśli mamy do zagospodarowania ogródek. Okrągłe stoliki szczególnie dobrze prezentują się na świeżym powietrzu, tworząc elegancką i komfortową strefę dla gości.
Ważna jest również wielkość stolika, która będzie inna dla mebli typowo restauracyjneych niż kawiarnianych. W przypadku lokali nastawionych na gastronomię, każdy z gości powinien mieć wystarczająco miejsca do spożywania posiłku. Standardowo na jedną osobę przypada 40 centymetrów głębokości blatu i 60 centymetrów jego szerokości. Muszą one też mieć odpowiednią wysokość, żeby być wygodne i nie sprawiać trudności podczas konsumowania wszelkich dań.
Czym powinny się wyróżniać typowe meble restauracyjne?
Poznaliśmy już podstawowe parametry techniczne mebli. Jednak to nie wszystko. Aby znaleźć odpowiednie wyposażenie do wnętrz restauracyjnych i ogródków gastronomicznych, należy również pamiętać o tym, że musi być ono funkcjonalne – zarówno dla właściciela lokalu, jak i gości.
Z punktu widzenia osoby prowadzącej restaurację krzesła i stoły muszą być przede wszystkim trwałe. Zazwyczaj są używane długofalowo, dlatego powinny być odporne na pękanie, zarysowania oraz duże obciążenia. Warto zainwestować w produkty wykonane z wysokiej jakości materiałów, bez względu na to, czy wybór pada na surowce tradycyjne, jak drewno i metal, czy nowoczesny polipropylen lub technorattan, jak w przypadku funkcjonalnych krzeseł Fiesta i Negros, znajdujących się w naszej ofercie. Należy też zwrócić szczególną uwagę na jakość łączeń poszczególnych elementów, które są najbardziej narażone na odkształcenia i uszkodzenia.
Oprócz trwałości mebli równie istotne jest łatwe i szybkie utrzymanie ich w czystości. Powinny być proste w myciu i odporne na zaplamienie, zwłaszcza jeśli są ustawione w ogródkach. Zdecydowanie najlepiej sprawdzają się pod tym względem nowoczesne meble wykonane z tworzyw sztucznych. Do ich wyczyszczenia wystarczy ciepła woda, odrobina płynu do mycia naczyń i miękka szmatka.
Świetnym rozwiązaniem są meble z możliwością zastosowania ich zarówno we wnętrzu, jak i ogródkach przyrestauracyjnych. Szczególną popularnością cieszą się obecnie ciekawe i nowoczesne produkty wykonane z technorattanu lub z tworzywa z efektem rattanu. Prezentują się zawsze dobrze i stylowo, pozwalając na zastosowanie ich w różnych aranżacjach.
A na co zwracają uwagę goście? Wszyscy jesteśmy wzrokowcami, dlatego wchodząc do restauracji, ludzie najczęściej podejmują decyzję o pozostaniu w lokalu na podstawie jego wyglądu i stylu. Dlatego tak ważne jest, aby meble dobrze komponowały się z pozostałymi elementami aranżacji, tworząc spójną i wyrazistą całość.
Co najważniejsze meble muszą być przede wszystkim wygodne, pozwalając na komfortowe spożycie posiłku lub dłuższe rozmowy ze znajomymi przy restauracyjnym stole. Powinny być odpowiednio wyprofilowane, miękkie, często wyłożone wygodnymi poduszkami na oparciach i siedziskach.
Meble w restauracjach bywają wykorzystywane zdecydowanie bardziej intensywnie niż w prywatnych ogrodach. Dlatego muszą być naprawdę wytrzymałe i odznaczać się wysoką jakością. Od ich wyglądu zależy prestiż i ogólna opinia o lokalu, stąd muszą pasować do aranżacji, być eleganckie i łatwe w utrzymaniu czystości. Wybór odpowiedniego wyposażenia wnętrza stanowi często klucz do sukcesu wielu restauracji.